

De kleine roetbij: Boegbeeld Sallandse biodiversiteit
Als de kleine roetbij het goed heeft in Salland, gaat het beter met onze natuur. Daarom gaan Bijenvereniging Heino en de Duurzaamheidscoalitie deze wilde bij adopteren in samenwerking met de Bijenbeweging Overijssel.
Vrijdagavond 2 december is de aftrap. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur in het Dorpshuus in Heino om mee te denken over wat we kunnen doen om de kleine roetbij een goede toekomst te geven in Salland.
Een Sallandse Bij
“Wat kun je doen aan de achteruitgang van aantallen en soorten insecten?“ Dat vragen Bijenvereniging Heino en de Duurzaamheidscoalitie zich af. Steeds kleiner wordende populaties van insecten en afname van soorten dragen bij aan de afkalving van de gezondheid van de aarde. Bijenvereniging Heino en de duurzaamheidscoalitie adopteren daarom de kleine roetbij als Sallandse bij.
Nu heb je meer dan 360 soorten wilde bijen in Nederland. Dus waarom dan deze kleine roetbij? Omdat het een bij is die het moeilijk heeft, maar tegelijkertijd wel zijn eten haalt op bloemen die hier veel voor kunnen komen. Bovendien, deze bij nestelt in zandgrond, iets waar Salland rijk aan is. Daardoor zijn juist hier heel veel acties te bedenken voor dit project. En als het de roetbij weer goed gaat, betekent dat voor de bij én voor andere insecten in het algemeen ook een grote verbetering.
Inspirerende verhalen
Op vrijdag 02 december organiseren de imkers en de duurzaamheidscoalitie een avond waarbij iedereen mag meedenken over wat we kunnen doen om onze Sallandse bij een fijn thuis te geven. Ter inspiratie zullen Natuur&Milieu Overijssel, bioboer Jan Overesch, Landschap Overijssel, Waterschap Drents en Overijsselse Delta, Salland Zoemt, Natuurmonumenten (Landgoed de Colckhof), Duurzaam Heino pitches houden over wat zij al doen voor de biodiversiteit. De Sallandse Vlinderfotograaf zal uitleg geven over de kleine roetbij en wat deze nodig heeft.
Naast het bedenken en opstarten van nieuwe acties voor de kleine roetbij is deze bijeenkomst ook bedoeld om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met al bestaande groene initiatieven.
Van harte welkom
Kortom, als u al deelneemt aan een groen initiatief, een goed idee heeft of gewoon geïnteresseerd bent in verbeteren van biodiversiteit in Heino en de wijde omgeving, kom dan vooral naar deze avond in het Dorpshuus in Heino!
Duurzame Huizen Route: inspiratie voor duurzaam wonen en bouwen
“Hoe krijg ik die energierekening omlaag, waar begin ik precies?” Die vragen kunnen het best beantwoord worden door mensen die de eerste stappen op weg naar verduurzaming al gezet hebben. De Duurzaamheidscoalitie Salland wil de Nationale Duurzame Huizen Route aangrijpen om vraag en antwoord bij elkaar te brengen. Daarom moeten zoveel mogelijk Sallanders met een duurzaam huis zich opgeven.
Meld je huis aan
Heb je ervaringen opgedaan met het duurzamer maken van je huis, of onderdelen daarvan? Help een ander op weg en meld jouw huis aan als voorbeeld via de Nationale Duurzame Huizen Route. Kijk ook daarvoor op de website: duurzaamheidscoalitie.nl of op duurzamehuizenroute.nl.
Bezoek een huis
Bij het verduurzamen van je woning kunnen de eerste stappen lastig zijn. Huiseigenaren helpen je graag! Op zaterdag 29 oktober en 5 november kun je dit in de praktijk ervaren door een bezoek te brengen aan een duurzaam huis in de buurt.
Tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 29 oktober & 5 november 2022 krijg je de mogelijkheid om huiseigenaren persoonlijk te ontmoeten. In heel Nederland stellen huiseigenaren hun duurzame huis open. In een ongedwongen sfeer heb je alle tijd om de duurzame maatregelen te bekijken en de huiseigenaren al jouw vragen te stellen. Inschrijven voor een bezoek aan een woning kan vanaf 10 oktober. Kijk op de website www.duurzaamheidscoalitie.nl of op duurzamehuizenroute.nl.

Gespreksavond klimaatverandering: Hoe ga ik ermee om?
“Hoe kan ik ermee omgaan, problemen zoals droogte en hitte die op ons afkomen door klimaatverandering?” Die vraag krijgt de Sallandse Duurzaamheidscoalitie geregeld. Op de eerste avond in een reeks van activiteiten van de coalitie kun je hierover in gesprek gaan. Met de Klimaatburgemeester van Salland zelf. En met streekgenoten die vertellen hoe zij daarmee omgaan en wat ze doen voor een klimaatneutrale omgeving.
Dat het klimaat verandert hebben we ook deze zomer weer gemerkt. Je kunt nog net niet naar de andere kant van de IJssel lopen. Hitterecords worden alsmaar verbroken. En als het dan een keer regent, komt het met bakken uit de lucht.
Als we niets doen, wordt het alleen maar erger. Dus moeten we wél wat doen. Op vrijdagavond 23 september organiseert de Duurzaamheidscoalitie daarom een gespreksavond over klimaatverandering in (en samen met) Bibliotheek Raalte. Tijdens deze avond vertelt de Sallandse klimaatburgemeester wat haar motiveert. Ook kun je je eigen ecologische voetafdruk berekenen en vertellen gewone Sallanders hoe zij duurzaam leven. Je gaat ’s avonds naar huis met een antwoord op die belangrijke vraag: hoe kan ik hiermee omgaan?
De Duurzaamheidscoaltie gaat op de avond ook graag met je in gesprek om te horen hoe jij hiermee bezig bent. We willen op die manier graag van elkaar leren.
Je kunt je aanmelden via info@duurzaamheidscoalitie.nl of de website van Bibliotheek Salland. Toegang is gratis, maar wees er snel bij. Het aantal plaatsen is beperkt.
Wanneer: Vrijdag 23 september, aanvang 20.00 uur, inloop in Bibliotheek Raalte vanaf 19.30 uur
Entree en drankje zijn gratis.